Medeni zajtrk
ČEBELARSKA ZVEZA SLOVENIJE SPOROČA:
Leta 2007 je le Čebelarska zveza Slovenije upala na glas reči: »Jejmo med slovenskih čebelarjev, jejmo slovensko hrano! «
Čebelarska zveza Slovenije je leta 2007 ustanovila Medeni zajtrk, s katerim smo želeli opozoriti na pomembnost čebel, opraševalcev, medovitih rastlin in nenazadnje medu ter medeni pridelkov. Predvsem pa smo si kot prvi in edini, v času, ko je bilo to skoraj nesprejemljivo, upali na glas reči: »Jejmo med slovenskih čebelarjev, jejmo slovensko hrano!«
Akcija Medeni zajtrk je bila več kot zelo dobro sprejeta in je prešla na državni nivo, in na predlog Čebelarske zveze je nastal Tradicionalni slovenski zajtrk, izvaja pa se vsak tretji petek v novembru. S tem opozarjamo na pomembnost jutranjega obroka ter živil, ki ga sestavljajo. Na ta dan obeležujemo tudi Dan slovenske hrane, ki ga je razglasila Vlada RS prav tako na pobudo Čebelarske zveze Slovenije. Akcija se danes vsesplošno izvaja po celi Sloveniji, dobro pa je sprejeta tudi drugod po svetu.
Na Čebelarski zvezi Slovenije se kakovosti in pomembnosti lokalno pridelanih živil še posebej zavedamo, zato smo vsem deležnikom predstavili pobudo naj se Dan slovenske hrane razširi v Teden slovenske hrane. Kot pobudniki smo v ta namen letos izdali tudi knjižico Recepti z okusi Slovenije.
Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije, ob tej priložnosti poziva vse Slovenke in Slovence, da čim prej obiščemo lokalnega čebelarja in kmeta ali pa na prodajnih policah poiščemo hrano s poreklom: Slovenija. Bodimo del skupnega projekta Teden slovenske hrane in prepričan sem, ko boste okusili pravi lokalni med in pristno okusno lokalno hrano, bo ta pogosteje na vaših mizah. Okusov Slovenije v hrani iz uvoza ne boste našli.