Za ozaveščanje gre
Rekreativni kolesar Matjaž Golob iz Novega mesta kolesari z namenom promovirati društvo Celiac – Življenje brez glutena in s tem opozarjati na težave ljudi, ki ne smejo uživati glutena. O tem je seznanjal vse občane vseh 212 občin v Sloveniji. Na pot je krenil izpred Rotovža 5. avgusta in bi moral po planu obiskati Lukovico v sredo 14. avgusta ob 12 uri.
A se včasih malce zatakne in zato smo številni, ki smo prišli prisluhniti o tem, kaj je celiakija, čakali pol ure in čakali še naprej. Medtem smo se ozaveščali kar med seboj, kajti vsak je nekaj vedel o tej bolezni. In kaj je celiakija? O njej pravijo, da je avtoimuna bolezen, ki prizadene 1% populacije, sproži pa jo lepljiva beljakovina gluten, ki je prisotna v pšenici, ječmenu, rži, piri, kamutu, večzrni piri in tritikali. Zaužitje glutena lahko izzove imunski odgovor v tankem črevesu in sproži vnetno reakcijo, ki poškoduje sluznico tankega črevesa. Simptome lahko povzroči že vnos najmanjše količine glutena. V kolikor posameznik, ki mu je bila diagnosticirana celiakija, popolnoma ne izloči glutena iz svoje prehrane, se bodo resice tankega črevesa tanjšale (atrofija resic), kar privede do zmanjšane površine črevesja za absorpcijo pomembnih hranil, kot so beljakovine, maščobe, ogljikovi hidrati ter vitamini in minerali in posledično do pomanjkanja osnovnih hranil (tudi podhranjenosti). Doživljenjska brezglutenska dieta je namreč edino učinkovito sredstvo za zdravljenje celiakije. Prehod na strogo brezglutensko prehrano po navadi privede do hitrega izboljšanja simptomov in mnogi so kmalu po uvedbi brezgutenske diete popolnoma brez simptomov. Vsekakor pa je za popolno regeneracijo poškodb tankega črevesa potreben daljši čas. Zahvaljujoč ozaveščenosti se na našem trgu pojavlja tudi dovolj različnih prehrambenih artiklov, ki so brez glutena in olajšajo prehrano bolnikom.
Če ste mislili, da bolniki s celiakijo ne smejo jesti naših najbolj znanih Trojanskih krofov, se izredno motite, kajti na Trojanah se zavedajo, da je vse več takšnih, ki imajo težavo z glutenom in so zato pripravili tudi brezglutenske krofe, ki smo jih tokrat v Lukovici lahko ne samo videli, ampak tudi poskusili. Tako smo tokrat o celiakiji in težavah, s katerimi se bolniki s celiakijo soočajo v vsakdanjem življenju, s pomočjo projekta kolesarjenja izvedeli veliko o celiakiji in pripomogli k soustvarjanju boljše prihodnosti za bolnike s celiakijo.
DJD