Naselje Jelša se nahaja nad Blagovico mimo katerega se peljemo po poti do Gabrja nad Špilkom. Leži na prisojni strani Zlateniške doline nad vasjo Zlatenek na 517 metrih nadmorske višine. Vas spada v krajevno skupnost Blagovica in pod Župnijo Blagovica. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenija je 1. januarja 2016 v Jelši živelo 44 prebivalcev.

Izvor imena

Jelša je dobila ime po jelšah, ki so tod rastle ob naseljevanju Slovanov. Tovrstna imena kažejo sledi prvega vala naselitve Slovanov.

Zgodovinski pregled

Zaifrid iz Galenberka in njegova žena Elizabeta sta na svojem posestvu v Mekinjah ustanovila samostan sv. Klare. Za vzdrževanje sta samostanu 9. oktobra 1300 poklonila več zemljišč - kmetij, od teh so bile štiri v Jelšah nad Blagovico (quare Erlach). Na njih so živeli kmetje Herman, Janez, Peter in verjetno Anže (Hermanus, Joannes, Petrus et Ense). Na kmetiji na Korenem (in Wurz) je tedaj živel kmet Jakob. Med številno posestjo, ki sta jo podarila samostanu, je omenjena tudi kmetija v Dobu (in Aiche), na kateri je bil Herman, in dve kmetiji na Sveti gori. Med pričami so omenjeni: Konrad Gall, Nikolaj Limbarski, Viljem Črnelski, dva mengeška plemenitaša in drugi. Kosezi v Jelšah (Erlach) so bili po urbarju kamniškega gospostva iz leta 1439 dolžni plačevati dve marki in 42 šilingov. Iz Jelše pri Blagovici je naborna komisija 4. oktobra 1575 za vojno s Turki izbrala Petra Pavloviča. Kamniški župnik Maks Leopold Rasp je 25. maja 1728 prepustil zemljišče v Jelšah v krašenjski župniji podložniku kamniškega župnišča Mateju Pestotniku. Zemljišče je bilo precej zadolženo. Po smrti Tomaža Rezina je kamniški župnik Rasp 7. januarja 1732 prepustil 1/4 domačije v Jelšah v krašenjski župniji Mateju Bizjaku za 85 goldinarjev.

Vreme
Občina Lukovica

Tor

15°/29°

Sre

16°/30°

Čet

17°/31°

Pet

16°/19°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine