Naši kraji

Veliki Jelnik je naselje, ki leži na prisojnem delu občine Lukovica nad Blagovico. Nahaja se na nadmorski višini 586 metrov. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenija je 1. januarja 2016 v Velikem Jelniku živelo 24 prebivalcev.

Izvor imena

Krajevno ime je nastalo iz osnove jéla, jélka. Jélnik, Mali Jélnik, Veliki Jélnik, na Malem Jélniku, na Velikem Jélniku, v narečju Jévnk, jélniški, v narečju jévnška, Jélničani (Maljévčani, Velkjévčani)

Zgodovinski pregled

V listini z 12. aprila 1414, ki jo hrani Arhiv Slovenije v Ljubljani, je med posestjo vdove Elizabete in njenega sina Herberta Turjaškega omenjena tudi opuščena ali pusta huba v Jelniku. Domačija ni bila naseljena. Johannes Dietwiser, zastopnik Petra Obratzschana, je pred sodiščem dosegel, da sme ta prosto razpolagati s posestvi žene Barbare, do katerih si je pridobil pravico, Kranjski deželni upravitelj Jorig von Tschernomel mu je to potrdil v Ljubljani 5. aprila 1451. Med drugimi posestvi je omenjena tudi desetina v Jelniku (Gelnikch). Opatinja dekliškega samostana sv. Klare v Škofji Loki Klara Rizin je skupaj s konventom - samostansko skupnostjo 28. maja 1619 prodala svojemu podložniku Juriju Palovčiču v Velikem Jelniku 1/2 kmetije v kamniškem deželnem sodišču. Samostanu pa je ostala pravica navadnih dajatev.

Vreme
Občina Lukovica

Ned

11°/21°

Pon

12°/22°

Tor

13°/19°

Sre

12°/24°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine