Veliki Jelnik je naselje, ki leži na prisojnem delu občine Lukovica nad Blagovico. Nahaja se na nadmorski višini 586 metrov. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenija je 1. januarja 2016 v Velikem Jelniku živelo 24 prebivalcev.

Izvor imena

Krajevno ime je nastalo iz osnove jéla, jélka. Jélnik, Mali Jélnik, Veliki Jélnik, na Malem Jélniku, na Velikem Jélniku, v narečju Jévnk, jélniški, v narečju jévnška, Jélničani (Maljévčani, Velkjévčani)

Zgodovinski pregled

V listini z 12. aprila 1414, ki jo hrani Arhiv Slovenije v Ljubljani, je med posestjo vdove Elizabete in njenega sina Herberta Turjaškega omenjena tudi opuščena ali pusta huba v Jelniku. Domačija ni bila naseljena. Johannes Dietwiser, zastopnik Petra Obratzschana, je pred sodiščem dosegel, da sme ta prosto razpolagati s posestvi žene Barbare, do katerih si je pridobil pravico, Kranjski deželni upravitelj Jorig von Tschernomel mu je to potrdil v Ljubljani 5. aprila 1451. Med drugimi posestvi je omenjena tudi desetina v Jelniku (Gelnikch). Opatinja dekliškega samostana sv. Klare v Škofji Loki Klara Rizin je skupaj s konventom - samostansko skupnostjo 28. maja 1619 prodala svojemu podložniku Juriju Palovčiču v Velikem Jelniku 1/2 kmetije v kamniškem deželnem sodišču. Samostanu pa je ostala pravica navadnih dajatev.

Vreme
Občina Lukovica

Tor

15°/29°

Sre

16°/30°

Čet

17°/31°

Pet

16°/19°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine