GOLČAJ

Južno od Blagovice leži na pobočju hriba nad dolino reke Radomlje Golčaj, kjer je cerkev sv. Neže z značilnim kasetiranim renesančnim stropom. Cerkev je bila razglašena za kulturni spomenik državnega pomena, do leta 1941 pa je bila poleg cerkve postavljena še mežnarija, ki so jo potem požgali ter se do današnjih dni ohranile le še ruševine.

Na Golčaju potekajo maše ob majskih nedeljskih popoldnevih, ki jih radi obiščejo ljudje od blizu in daleč, obenem pa je to tudi priljubljena pohodniška točka. Na Golčaj se lahko povzpnete iz Blagovice in izlet še podaljšate do bližnje Limbarske gore, kamor z Golčaja vodi lepo urejena in označena pešpot.

                                           

Zgodovinski pregled

Zgodovinarji domnevajo, da je bila pred mnogimi stoletji na Golčaju naselbina staroselcev, ki so imeli na tem mestu pogansko svetišče. Pozneje naj bi najprej postavili kapelico, ki je zelo verjetno pripadala gospodi z Limbarskega gradu, katerega obstoj zaznamujeta letnici 1156 in 1533, saj je takrat grad postal že razvalina.

Golčaj - cerkev Sv. Neže

V pisnih virih se cerkev prvič omenja v popisu cerkva iz leta 1526. Veljala je za eno izmed najbolj bogatih v Črnem grabnu. Prvotna enolandijska cerkev s kvadratnim prezebiterijem je nastala v drugi polovici 12. ali v začetku 13. stoletja. Večkrat je bila dozidana in obnovljena, nekoliko poškodovana pa je bila 28. oktobra 1941 med 2. svetovno vojno ob nemškem napadu na Radomeljsko četo. Po končani vojni je propadala zaradi slabega vzdrževanja.

Obnova cerkve

Celovita obnova se je začela leta 1993 z obnovo cerkvenega zvonika. Dve leti pozneje se je nadaljevala z obnovo fasade in posameznimi deli v njeni notranjosti z restavriranjem cerkvene opreme in lesenega poslikanega kasetiranega stropa iz časa okrog leta 1680. Snete kasete so bile v zalo slabem stanju, saj je bilo v celoti uničenih 13 kaset od skupno 78.

 

V cerkvi stojijo trije oltarji in prižnica. Glavni oltar je signirano in datirano delo podobarja in zlatarja Franca Laha iz Mengša z letnico 1858. Cerkev se ponaša tudi z najstarejšim zvonom v Črnem grabnu in v Ljubljanski nadškofiji, ki ga je leta 1423 izdelal zvonarski mojster Anton v Benetkah.

Vreme
Občina Lukovica

Sob

10°/22°

Ned

11°/22°

Pon

12°/21°

Tor

12°/24°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine