Naši kraji

»Dupeljne tičijo med visokimi hribi v Tuhinjski dolini. Ljudje v tej vasi s težavo izgovarjajo in zategujejo besede; uživajo torej pri tem prednost, da tem bolje premislijo in da porabijo svoj počasni jezik za, jeziček na tehtnici svojih besed, le če so poprej izbrali lobanijo za tehnično skledico. Počasno govorjenje je včasih dolgočasno, hitro pa često škodljivo. Zdi se, da sta narava in navada naklonili tem vaščanom, da delajo sesquipedalia verba, tj. poldrugi čevelj dolge in z dolgim vatlom merjene besede. Pri tem utegne mnogo storiti temperament, konstrukcija in dispozicija vratu in goltanca,« tako se je Valvasor poglobil in dobro opazoval Dupeljčane pred približno tristo leti. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenija je 1. januarja 2016 v Dupeljnah živelo 59 prebivalcev.

Izvor imena

Ime je nastalo iz osnove dúpelj, dúplo, dupel - votel ali vbokel. V okolici ni kraških votlin, zato je mogoče, da je kraj dobil ime po votlih deblih ali po številnih rovih z vodnimi izviri, ki jih je največ na severni strani naselja. Izrazite so pa tudi vbokline, ki jih je izdolbla voda.

Po planinski poti

Od Dupeljn, ki ležijo na 539 metrih nadmorske višine, do Trojan poteka tudi označena planinska pot. Čas hoje je 7 ur, in sicer Dupeljne–Gabrje pod Špilkom–Bivak na Špilku–Trojane. Od Dupeljn do Gabrja pod Špilkom je razdalje 13,9 km in 225 metrov nadmorske višine.

Vreme
Občina Lukovica

Sre

14°/22°

Čet

15°/23°

Pet

15°/24°

Sob

15°/26°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine