Gručasto naselje Češnjice leži na prisojnem pobočju pod Rakitovcem (900m), nad Blagovico in Krašnjo v osrednjem delu Črnega grabna na 700 metrih. Cerkev Karmelske Matere božje je najvišje ležeča cerkev na območju občine Lukovica, v krajevno skupnost Češnjice pa spadajo tudi naselja Lipa, Poljane nad Blagovico in Selce. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenija je 1. januarja 2016 na Češnjicah živelo 12 prebivalcev.

Naselje je bilo nekdaj zelo živahno, saj je bilo središče širšega območja in župnije, ki danes sega v občini Lukovica in Kamnik. Izseljevanje iz teh krajev se je začelo po 2. svetovni vojni, ko so se začeli prebivalci izseljevati v gospodarska središča in danes je v Češnjicah veliko manj prebivalcev kot jih je bilo pred letom 1939. V češnjicah stoji tudi nekdanja osnovna šola, ki je bila opuščena, leta 2014 pa je bil dokončno zgrajen večnamenski objekt in poslovilna vežica.

 

V kraju se nahaja:

  • župnijska cerkev Karmelske Matere božje
  • pokopališče
  • poslovilna vežica in večnamenski objekt


ŽUPNIJSKA CERKEV KARMELSKE MATERE BOŽJE

V zgodovinskih virih se cerkev omenja že na začetku 16. stoletja, pozneje pa ob koncu 17. stoletja o njej piše tudi Valvasor, ki poleg cerkve omenja tudi protiturški tabor. Tukaj je bilo v 18. stoletju z delno ohranjeno taborsko obzidje in v 19. stoletju znana božja pot.

Hrib se po cerkvi imenuje tudi Karmelska gora. Prvo nedeljo po 16. juliju, ko goduje Karmelska Mati božja poteka v cerkvi slovesnost, imenovana škapulirska nedelja. Na romarskem shodu se zberejo domačini in prebivalci okoliških krajev, ki na takšen način počastijo svojo zavetnico.

V cerkvi stojijo obnovljene Rumplove orgle iz 30 let 19. stoletja, slike v stranskih oltarjih pa so delo slikarja Leopolda Layerja.

Vreme
Občina Lukovica

Sob

10°/22°

Ned

11°/22°

Pon

12°/21°

Tor

12°/24°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine