BREZOVICA PRI ZLATEM POLJU

Na nadmorski višini nekaj več kot 600 metrov leži naselje Brezovica pri Zlatem Polju. Je najvzhodnejša od zlatopoljskih vasi in leži na širokem plečnem slemenu na sredini med Črnim grabnom na jugu in severu Tuhinjsko dolino, in sicer v zahodnem delu Posavskega hribovja. Vzhodno, južno in zahodno od naselja pa se pobočja strmo spuščajo v globoke grape Radomlje in Nevljice. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenija je 1. januarja 2016 v Brezovici pri Zlatem Polju živelo 27 prebivalcev.


Zgodovinski pregled

Na Brezovici pri Zlatem polju je bil okrog leta 1400 podložnik mesta Kamnika in kamniškega deželskega sodišča kmet Herman (von Pressbecz).  Po lokaciji vasi, kjer so bili kamniški podložniki, je omenjena Brezovica pri Zlatem polju, vendar ne v Tuhinjski dolini. Ta Brezovica je omenjena tudi v urbarju leta 1477.

Podložnik Andrej Vrezowicz je imel eno kmetijo na Brezovici. Na Križetovi domačiji je pozneje gospodaril podložnik, njegov sin Lovrenc, na tisti, ki jo je imel Marin Gorjup, je bil pozneje Mihael. Matevž z Brezovice (zu Brestovic) je po urbarju kamniškega gospostva leta 1571 spadal v Pšajnoviško županijo.

Vreme
Občina Lukovica

Tor

15°/29°

Sre

16°/30°

Čet

17°/31°

Pet

16°/19°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine