Triladijska gotska cerkev sv. Luke z začetka 16. stoletja ima nenavadno in neobičajno obliko. Je ena izmed cerkev v Sloveniji, kjer so ohranile gotske prvine, saj je bila večina cerkva na Slovenskem barokizirana, in kot taka predstavlja eno najpomembnejših stavb iz prve polovice 16. stoletja. V tej cerkvi naj bi leta 1525 potekala prva protestantska maša, zato je bil tu posnet tudi del filma o Primožu Trubarju.

 

Ker ni postavljena na vrh griča, ampak se s svojim volumnom zažira v brežino, v dolino gleda le z zahodnim pročeljem in zvonikom, oltarni del pa skriva proti hribu. Zanimivo je tudi dejstvo, da se tla enakomerno spuščajo Cerkev obdajata manjše pokopališče in oporni zid.

 

Največja vrednota cerkve je poznogotska arhitektura z ohranjeno sočasno renesančno poslikavo. Čeprav je cerkev sv. Luke stara pol tisočletja je s prenovo dobila prvotno oblikovani ambient s pogledom v vse tri s svetlobo ožarjene oltarne zaključke in tako s svojo izpeljavo bogati slovensko sakralno arhitekturo 16. stoletja.

 

 

 

 

Vreme
Občina Lukovica

Tor

15°/29°

Sre

16°/30°

Čet

17°/31°

Pet

16°/19°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine