Rokovnjači so bili vojaški dezerterji, ki so v času ilirskih provinc, ko so našim krajem vladali Francozi, raje zbežali v gozd, kot da bi služili vojaški rok, ki je trajal tudi do 14 let. V ljudskem izročilu Rokovnjači veljajo za nekakšne »Roobin Hoode«, slovensko različico evropskih ljudskih junakov, ki so se preživljali s krajo in jemali bogatim ter dajali revnim. Njihovo središče je bilo ob stičišču kranjsko-štajersko-koroške meje nad izvirom Savinje in predvsem Kamniške Bistrice, številni pa so se nahajali na območju Črnega grabna. Živeli so v trdno urejeni skupnosti in se sporazumevali s posebno govorico, imenovano rokovnjaščina. V svojih vrstah so imeli tudi ženske, otroke in starejše, večino članov pa so sestavljali vojaški ubežniki, njihovo število pa se je zelo povečalo v času pred ilirskimi provincami. Njihovi privrženci in pomočniki so bili v mestih, na trgih in vaseh. Simbol rokovnjačev je bila v brinovem domu posušena odsekana otroška roka, zato so ljudje mislili, da imajo nadnaravno moč in so se jih bali.  Če jih je kdo izdal, ga je na vratih pričakal simbol odsekane otroške roke in to ni pomenilo nič dobrega. S svojimi roparskimi pohodi so bili vse drznejši, prišli so tudi pred Ljubljano.

Leta 1809 so na prelazu Učak rokovnjači napadli skupino Napoleonovih vojakov. Na tem mestu še danes stoji spomenik, ko se peljete skozi našo občino po regionalni cesti, ga boste melo pred Trojanami zagledali na desni strani.

 

Na zastavi in grbu Občine Lukovica je upodobljen Rokovnjač. V odloku o grbu in zastave občine Lukovica, iz leta 1996 je grb opredeljen kot: »na rdečem ščitu predstavljen rokovnjač (ubežnik Napoleonove vojske). Bradat, zazrt v desno, odet in ogrnjen v črnino  s črnim klobukom in dokolenskimi ovijači na nogah. Stoječ na - v dno ščita ugreznjenem - kolesu voza, z obeh strani ga spremljata dve črni polobli, ki segata od sredine stranic ščita v sredino njegovega dna, rokovnjač pa se z obema rokama opira na gorjačo pred sabo.«


 

 

Vreme
Občina Lukovica

Tor

15°/29°

Sre

16°/30°

Čet

17°/31°

Pet

17°/18°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine