V petek, 7. septembra 2012, je na osrednjem trgu v Lukovici potekala osrednja prireditev ob občinskem prazniku, ki ga občina Lukovica praznuje 4. septembra. Prireditev je potekala v duhu Janka Kersnika, ki se je rodil 4. septembra pred 160 leti.

 

Na občinski slovesnosti ob 17. obletnici ustanovitve občine Lukovica se je na osrednjem trgu v Lukovici ob 20. uri zbralo veliko občanov in občank, vendar organizatorji tako množične udeležbe niso pričakovali. Morda je bil razlog v tem, da je bil na proslavi slavnostni govornik akademik prof. dr. France Bernik. Pod vodstvom Simona Krečiča je zaigral Simfonični orkester Domžale - Kamnik, zapela pa je tudi prebivalka Lukovice, priznana sopranistka Sabina Cvilak.

 

Program, ki je trajal uro in pol, je bil namenjen predvsem Janku Kersniku, njegovemu življenju in pismih, v katerih je izrazil svoje mnenje glede rojstnega Brda in Črnega grabna. V vlogi Janka Kersnika je nastopil prof. dr. Stanko Pelc, ki se je do odra pripeljal s kočijo, ki jo je vozil Janez Resnik. Nastopil je tudi plesni par Plesne šole Miki, Jaka Podgoršek in Katarina Matuš, ki sta občinstvo popeljala med Kersnikove spomine na dunajske plese. Celotno prireditev je povezoval Janez Dolinar, svoj govor pa je imel tudi podžupan občine Lukovica Bojan Andrejka, ki je ob začetku nagovoril zbrano občinstvo.

 

 

Po proslavi je dejal, da so se nanjo pripravljali približno mesec dni in je po njegovem mnenju dobro uspela. Kot podžupan je Bojan Andrejka najbolj ponosen na občane občine Lukovica, ki so po njegovem mnenju pripravljeni na pogovor, s skupnimi močmi pripravljajo in nastopajo na občinskih proslavah ter na ostalih dogodkih v občini. V sklopu občinskega praznika so se odvijale tudi prireditve po ostalih krajih v občini, ki se jih je podžupan udeležil, kot mu je to dopuščal čas. "Rad se udeležujem občinskih prireditev, s tem pokažem nekakšno podporo in spoštovanje vsem občanom, ki vanje vložijo svoj trud," je dejal.

 

Občinske slovesnosti se je udeležila tudi nova ravnateljica osnovne šole Janka Kersnika Brdo dr. Anja Podlesnik Fetih, ki je dejala, da je bila predstava zelo doživeta, saj nas je popeljala nekoliko zgodovino, pa vendar je bila povezana z realnostjo sedanjega časa. Prvi šolski teden je doživela, "intenzivno, v spoznavanju novih ljudi - zaposlenih, učencev, staršev, tako da nas čakajo mnogi izzivi." Sama se še ni udeležila vodene poti po Brdu in zapuščini Janka Kersnika pod okriljem turističnega krožka, vendar pa so v letošnjem šolskem letu turistični krožek oživeli in ga želijo še obogatiti.

 

Slavnostni govorec France Bernik meni, da je Janko Kersnik največji in najpomembnejši pisatelj v drugi polovici 19. stoletja. "Janko Kersnik je bil zelo samosvoj in specifičen. Pisatelj, ki je hkrati naš sodobnik, njegova glavna dela in kmetske črtice so name napravila velik vtis, saj so bistveni sestavni del slovenske klasične književnosti." Proslava se mu je zdela izjemno lep dogodek in ga je pozitivno presenetila, tako nastopajoči kot tudi zbrano občinstvo.

 

Nekaj besed je povedala tudi sopranistka Sabina Cvilak, in sicer se ji je "domač" nastop v primerjavi z velikimi odri, kjer je navajena nastopati, zdel nekaj posebnega. "Pri domači publiki je le malenkost težje nastopati kot na velikem odru. Trema je prisotna vedno, vendar upam, da je pozitivna." Vesela je, da v naši občini cenimo umetnike in se ji tovrstne proslave zdijo zelo lepa počastitev katere koli umetnosti.

 

Vreme
Občina Lukovica

Pon

6°/14°

Tor

9°/19°

Sre

11°/19°

Čet

10°/13°

Uporabne povezave

 

 

Pobratene Občine