Naši kraji

Videm pri Lukovici je gručasto naselje, ki se nahaja na jugozahodnem delu občine, blizu meje z občino Moravče. Do Vidma se lahko pripeljemo skozi Šentvid pri Lukovici in Imovico ali pa skozi Spodnje Prapreče. Nahaja se na vlažnem prehodnem svetu med Črnim grabnom in Moravško dolino. Vzhodno od jedra kraja je zaselek Hribi. Na severnem delu naselja, v okviru domačije Videm pri Lukovici 2, je ohranjen Mahkotov toplar, ki je razglašen za kulturni spomenik lokalnega pomena. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenija je 1. januarja 2016 v Vidmu pri Lukovici živelo 42 prebivalcev.

Izvor imena

Videm je dobil ime po nadarbinski posesti. Zaselku ob križišču poti pripada tudi zaselek Hrib.

Zgodovinski pregled

Leta 1688 so bili na Vidmu trije kmetje podložni ljubljanskemu stolnemu kapitlju, eden s polovično in dva s četrtinsko kmetijo. Desetino od ene cele kmetije je dobivalo dobsko župnišče

Mahkotov toplar

Dvojni kozolec – toplar iz prve polovice 19. stoletja ima šest oken, dvokapno streho s čopi, notranjo mrežo s tremi vhodi, oboj iz pokončnih desk in lesene babe. Gre za izredno gospodarsko stavbo, ki še danes služi svojemu namenu - sušenju sena in spravilu gospodarskih strojev na kmetiji. Predstavlja najvišjo gradbeno-razvojno pot tovrstnih stavb z značilno leseno konstrukcijo. Mahkotov toplar je prepoznavni del nekdanje kulturne krajine, ki jo je obvladovalo kmetijstvo, kultura in kmečki način življenja v prostoru in času.

Vreme
Občina Lukovica

Ned

11°/21°

Pon

12°/22°

Tor

13°/19°

Sre

12°/24°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine