Naši kraji

Prelaz Učak se nahaja na nadmorski višini 609 metrov in v zgodovini Črnega grabna znan predvsem po napadu rokovnjačev na Francoze leta 1809. Občina Lukovica je ob 200-letnici napada postavila spomenik (obelisk). Na Učaku so arheologi našli tudi bronast kip Marka Avrelija na konju iz časov rimskega imperij. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenija je 1. januarja 2016 na Učaku živelo 33 prebivalcev. Iz Učaka se lahko povzpnemo tudi na razgledni stolp Reber.

Izvor imena

Kraj je dobil ime po volkovih, ki so jih še v začetku 19. stoletja lovili v okoliških gozdovih. K zaselku spada tudi samotna domačnja na Dolinah. Leta 1575 je moral na vojno s Turki Gregor Učakar (Vultschakar) z Učaka pri Trojanah. Iz iste osnove je nastal tudi priimek Učakar.

Zgodovinski pregled

Gerloh Motniški je 10. aprila 1360 potrdil, da ima dve kmetiji, kateri so že njegovi predniki volili cerkvi v Motniku z namenom, da bi tu stalno bival duhovnik. Ker pa duhovnika ni bilo, sta kmetiji ostali graščaku, ki je ponovno osnoval beneficij. Kmetijo vnderm Stain - pod Kamnom - verjetno sedanjim Kamnacem, na katerije živelMike, so zastavili za 10 mark šilingov. Dohodke od kmetije v Dolini, na kateri je bil Lovre, je smel uživati samo duhovnik, kadar je stalno bival v Motniku, sicer so pripadali graščaku. Župan Tomaž, za njim pa njegov sin Gregor sta po urbarju kamniškega gospostva leta 1477 od puste kmetije plačevala po 40 šilingov davka. V podmiljskem županstvu so bili še podložniki Jurij Toman, Katrin sin, Janez Previnšik, ki so od dveh vrtov plačevali po 32 šilingov, pozneje pa sta bila vrta pusta. Miha Juchlin je od dveh vrtov plačeval po 15 šilingov, pozneje pa je bilo v urbarju pripisano, da sta vrta pusta - opuščena.

Vreme
Občina Lukovica

Ned

11°/21°

Pon

12°/22°

Tor

13°/19°

Sre

12°/24°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine