Naši kraji

Naselje Spodnje Koseze z zaselkoma Gorenje in Bobovnik leži v zahodnem delu Posavskega hribovja, na območju med Črnim grabnom in Moravško dolino, južno od ceste, ki vodi iz Lukovice proti Moravčam. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenija je 1. januarja 2016 v Spodnjih Kosezah živelo 114 prebivalcev.

V kraju se nahaja:


Zgodovinski pregled

Zaselek Gorenje je nastal na kraškem pobočju nad Spodnjimi Kosezami. Ime Bobovnik je nastalo iz osnove bob, Koseze pa se prvič omenjano v listini iz 18. marca 1341 skupaj z bližnjim naseljem Preserje pri Lukovici. V Gorenjah stoji cerkev sv. Lovrenca, ki jo v Slavi vojvodine Kranjske omenja že Janez Vajkard Valvasor. Značilnosti vseh cerkva sv. Lovrenca po Sloveniji je, da so zelo stare, cerkev v Spodnjih Kosezah tako omenja listina iz leta 1603. Zdajšnjo baročno cerkev so si Kosežani zgradili sredi 18. stoletja ali vsaj v času pred jožefinskimi cerkvenimi reformami. Do leta 1963 je soseska sv. Lovrenca spadala v moravško župnijo, nato pa se je priključila župniji Brdo pri Lukovici.

Jovan Vesel Koseski

Leta 1798 se je v Bokšetovi hiši v Spodnjih Kosezah rodil slovenski pravnik in pisatelj Jovan Vesel Koseski, ki si je svoje ime prevzel prav po naselju. V svojem času je bil Koseski bolj priznan kot Prešeren, prav tako je napisal prvi slovenski sonet.

Vreme
Občina Lukovica

Ned

11°/21°

Pon

12°/22°

Tor

13°/19°

Sre

12°/24°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine