Naši kraji

 Klikni na zgornjo sliko za prikaz Kronike Rafolč - BOLDAL - avtorja J.Igliča 


 

Rafolče so gručasto naselje, ki ležijo na pobočjih nadmorske višine 371 metrov in severno od potoka Vrševnika. Do njih dostopamo, ko na cesti med Šentvidom pri Lukovici in Brdom pri poslovilnem objektu zavijemo levo, saj se nahajajo na severni strani zahodnega dela Črnega grabna. Sestavljata jih Spodnja in Zgodnja vas med katerima teče potok Čedave. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenija je 1. januarja 2016 v Rafolčah živelo 374 prebivalcev.

V kraju se nahaja:

·         Župnijska cerkev sv. Katarine,

·         igrišče za nogomet


 


 

Izvor imena

Ljudsko ime za naselje se je uporabljalo med ljudmi kot Rahovče ali Rahuče, njegovi prebivalci pa so bili Rahučani, čeprav do ni jasen nastanek njegovega imena. Po ljudsko-etimološki razlagi izvira iz osnove rahlo čelo – to je bila rahla obdelovalna zemlje, iz katerega bi lahko bilo staro krajevno ime Rahuče.


 

Zgodovinski pregled

Prvič se Rafolče omenjajo 21. januarja 1332 ob prodaji kmetije samostana v Mekinjah. Dobrih dvesto let pozneje pa je naborna komisija izmed petdesetih podložnikov dobskega župnišča izbrala Sebastjana Čurna iz Rafolč. Še danes je tu prisotno hišno ime Čurn, ki je torej staro blizu 450 let.

 

V knjigi Slava vojvodine Kranjske jih omenja tudi Valvasor leta 1969. Zaisal je, da ima baročna cerkev sv. Katarine in sv. Antona Padovanskega dva oltarja. Prvotna rafolška cerkev naj bi bila na podlagi informacij ustnih izročil lesena in stala nad naseljem. Ker jo je nekoč ob nekem neurju odnesla voda, so v naselju postavili zidano. Hieng v knjigi Občina Lukovica kot jo vidijo ptice  ugiba, da je morda v zvezi z omenjenim dogodkom nastala tudi zaobljuba in navada, da je v Rafolčah zvonilo vsako soboto ob trinajsti uri.

 

Vreme
Občina Lukovica

Ned

11°/21°

Pon

12°/22°

Tor

13°/19°

Sre

12°/24°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine