Naši kraji

Prvine so naselje na nadmorski višini 697 metrov, do katerega dostopamo, če na regionalni cesti med Lukovico in Trojanami v naselju Šentožboltu zavijemo desno. Do Prvin prispemo po 1,8 kilometrski poti. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenija je 1. januarja 2016 na Prvinah živelo 15 prebivalcev. Naselje spada pod Krajevno skupnost Trojane.

Izvor imena

Naselje je ime dobilo najbrž po svoji legi blizu gozda ali po poseki - krčevini gozda, kjer je vas nastala, ali pa po priimkih z enako osnovo.

 

Zgodovina

Na hubi v Prilesju, ki je bila podložna Elizabeti in njenemu sinu Herbertu, je leta 1414 gospodaril Pavel. Prilesje je bilo nekdaj podložno blagoviškim gospodom. Kranjski deželni upravitelj Jurij Črnomeljski je 5. aprila 1451 v Ljubljani potrdil, da je Peter Obratzschan po svojem zastopniku ljubljanskem meščanu Johannesu Dietwiserju pred sodiščem dosegel, da sme svobodno razpolagati s posestvi žene Barbare, do katerih si je pridobil pravico. Med posestvi je navedena tudi desetina v Prilesju (zu Prelass). Leta 1575 je moral skupaj z dvajsetimi možmi in fanti na vojno s Turki tudi Lampret Prelesnik iz Prilesja.

Vreme
Občina Lukovica

Ned

11°/21°

Pon

12°/22°

Tor

13°/19°

Sre

12°/24°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine