Prilesje je naselje na nadmorski višini 631 metrov, ki se nahaja nad severni, prisojni strani doline Črnega grabna nad Prevojami nad Blagovico. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenija je 1. januarja 2016 v Prilesju živelo 21 prebivalcev. Naselje spada pod Krajevno skupnost Češnjice.

Izvor imena

Naselje je ime dobilo najbrž po svoji legi blizu gozda ali po poseki - krčevini gozda, kjer je vas nastala, ali pa po priimkih z enako osnovo.

 

Zgodovina

Na hubi v Prilesju, ki je bila podložna Elizabeti in njenemu sinu Herbertu, je leta 1414 gospodaril Pavel. Prilesje je bilo nekdaj podložno blagoviškim gospodom. Kranjski deželni upravitelj Jurij Črnomeljski je 5. aprila 1451 v Ljubljani potrdil, da je Peter Obratzschan po svojem zastopniku ljubljanskem meščanu Johannesu Dietwiserju pred sodiščem dosegel, da sme svobodno razpolagati s posestvi žene Barbare, do katerih si je pridobil pravico. Med posestvi je navedena tudi desetina v Prilesju (zu Prelass). Leta 1575 je moral skupaj z dvajsetimi možmi in fanti na vojno s Turki tudi Lampret Prelesnik iz Prilesja.

Vreme
Občina Lukovica

Tor

15°/29°

Sre

16°/30°

Čet

17°/31°

Pet

16°/19°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine