Naši kraji

Majhno strnjeno naselje Podgora pri Zlatem Polju leži ob cesti Šentvid pri Lukovici–Zlato Polje. Za naselje sta značilni cerkev sv. Marije Magdalene in kapela lurške Matere božje. Nad cerkvijo so vidni ostanki župnijskih vrtov v terasah, ki so bili nekdaj prava zanimivost, danes pa so opuščeni.

Naselje leži na nadmorski višini 555 metrov, približno na isti višini pa so na vzhodu in zahodu nanizana še druga zlatopoljska naselja. Severno od Podgore pri Zlatem Polju se dviga Malolašenska planota, proti jugu pa se pobočje strmo spušča v grapo Zlatopoljščice. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenija je 1. januarja 2016 v Podgori pri Zlatem Polju živelo 29 prebivalcev. Naselje spada pod Krajevno skupnost Zlato Polje.

V kraju se nahaja:

  • cerkev sv. Marije Magdalene
  • kapela lurške Matere božje
  • športno igrišče

 

Cerkev sv. Marije Magdalene

Že leta 1526 se omenja cerkev z ostanki gotske arhitekture. Janez Vajkard Valvasor navaja, da je imela zlatopoljska cerkev tri oltarje, na praznik najdenja sv. Križa, kar je bilo 3. Maja, pa so ljudje v procesijah prihajali v Zlato Polje. V gotskem slogu je bila zgrajena prejšnja zlatopoljska cerkev, del pa so leta 1770 porušili in zgradili novo ladjo. Dela so bila končana leta 1772 in takrat so jo tudi blagoslovili.

Cerkev in kapela sta bili kot večina objektov na območju Zlatega Polja med 2. Svetovno vojno leta 1942 požgani, po vojni pa sta bili obnovljeni. Leta 1963 so stekla obnovitvena dela, za katera so največ sredstev prispevali rojaki, ki so se preselili v Ameriko. Razen Preserij so bila v tistem času požgana vsa zlatopoljska naselja. Vseh 222 prebivalcev je nemški okupator izselil v delovna taborišča v Nemčiji, po vojni, ko je stekla obnova vseh naselij, pa so se vračali tudi prebivalci.

Kapela lurške Matere božje

Zgradil jo je tamkajšnji župnik Leopold Lotrič z namenom, da bi v njej maševal po upokojitvi. Žal mu je to preprečila njegova nenadna smrt leta 1908, ko je bilo poslopje že zgrajeno, njegov naslednik Jože Kranjec pa je postavil le oltar lurške Matere božje. Med požigom okupatorja je bila požgana tudi kapela, le obokani strop je vzdržal zrušitev. Brdski župnik, ki je upravljal tudi zlatopoljsko župnijo, jo je obnovil po letu 1950, v času obnove cerkve pa so v kapeli potekala cerkvena opravila.

Vreme
Občina Lukovica

Ned

11°/21°

Pon

12°/22°

Tor

13°/19°

Sre

12°/24°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine