Naši kraji

Majhno, gručasto naselje Mala Lašna se nahaja v zahodnem delu Posavskega hribovja na severnih pobočjih Črnega grabna. Malolašenska planota na nadmorski višini 716 metrov je na razvodju med Črnim grabnom na jugu in Tuhinjsko dolino na severu. Tu je postavljeno obeležje, ki spominja na dogodke v času vojne za Slovenijo. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenija je 1. januarja 2016 v Mali Lašni živelo 31 prebivalcev. Naselje spada pod Krajevno skupnost Zlato Polje.

Izvor imena

Ime naselja je nastalo iz osnove Laz, Laze, lazišče. Mala Lašna leži na nadmorski višini nekaj manj kot 700 metrov.

Zgodovinski pregled

Omenja se konec 14. Stoletja, ko je bil kmet Matija z Lašne (Mathia von Lasnicz) podložnik Kamnika in kamniškega deželskega sodišča. Spadal je v pšajnoviški okoliš, kjer so bili tudi drugi podložniki.

Nastanjena enota slovenske vojske

Mala Lašna je pomembna tudi iz obdobja med vojno za Slovenijo, saj je bila leta 1991 tu nastanjena enota slovenske vojske, ki se je imenovala Zbirni učni center Lokvanj. Enota je bila namenjena zbiranju, bivanju in urjenju slovenskih vojakov, ki so pobegnili iz JLA. Danes sta na Mali Lašni obeležje, ki spominja na tiste dogodke, in prostor, kjer veterani vojne za Slovenijo ob dnevu državnosti pripravljajo spominske slovesnosti.

Vreme
Občina Lukovica

Ned

11°/21°

Pon

12°/22°

Tor

13°/19°

Sre

12°/24°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine