MATEJ KOTNIK

Občina Lukovica
Stari trg 1
1225 Lukovica
Tel: (01) 72 96 300

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Facebook: Uradni FB profil


 

ŽUPANOV NAGOVOR

Pozdravljeni na spletni strani Občine Lukovica. Stran se je od nastanka že večkrat posodobila in spremenila. S časom postaja vedno bolj obiskana in vedno bolj uporabna, tako kot to narekujete uporabniki in možnosti, ki jih tovrstni medij nudi. Sam sem bil previden, če ne nekoliko skeptičen, ko smo vstopili v dobo tovrstnih »novotarij«.

Danes je uporabnost, razširjenost in tudi vpliv neverjeten. Naše občinske strani obiskujete v želji po pridobitvi podatkov oziroma informacij, ki se tičejo občinskega dela, zelo pa se iščejo tudi uporabni kontakti in zanimivosti drugih uradnih ustanov v naši občini. Vsak mesec stran obiščete tisoči uporabnikov, tako občani kot tudi mnogi, ki nas spremljate od drugod. Preko spleta vam želimo tako ponuditi čim več, ne samo upravne informacije, ne samo poročila o delu Občine, ampak tudi več o ljudeh in krajih v katerih občanke in občani občine Lukovice živimo. Preko vseh naših socialnih omrežij lahko vstopite v krog soljudi in si od bližje ogledate dejavnosti društev, aktivnosti športnih klubov, ljubiteljskih umetnikov in vseh drugih malih mojstrov s katerimi delimo uspehe, delo, srečo in občutke. Zato je želja vseh sodelujočih pri razvijanju spletne strani, da bi lahko tudi vi sodelovali pri vsebini te strani in bi na takšen način dejansko prikazala to kar želite vi, obiskovalci in hkrati postala zares velik vir informacij o občini Lukovica.  Na nek način bi celo lahko rekli naš (avto)portret, slika o nas, ki jo postavimo na ogled in preko katere nas bo spoznal svet in okolica. Hkrati pa se bomo spoznavali tudi sami, se vedno bolj spoštovali, cenili in spoštovali pa nas bodo tudi drugi. Spoštovali zaradi tega kar so bili, kar smo in kar nameravamo biti.

 


 

Občino Lukovica predstavlja in zastopa Matej Kotnik, ki funkcijo župana opravlja poklicno.

Za župana občine so ga volivke in volivci zaporedoma izvolili na štirih lokalnih volitvah:

·         2014, izvoljen za obdobje 2014 - 2018

·         2010, izvoljen za obdobje 2010 - 2014

·         2006, izvoljen za obdobje 2006 - 2010

·         2002, izvoljen za obdobje 2002 - 2006


 

VIZIJA RAZVOJA

Vizijo razvoja mora imeti vsak človek in tudi skupnost ljudi, ki živimo v okviru občine. Največkrat Občine naročimo drage študije razvojnih programov, ki jih napravijo najpristojnejši strokovnjaki. Tak dokument naj bi bil neko vodilo, usmeritev in nikakor ni izdelek jasnovidcev, ki bi znali napovedovati prihodnost. To je nemogoče. Največkrat je vizija lahko strnjena v nekaj stavkov kot: Razvijali bomo cestno, vodovodno in komunalno infrastrukturo, občanom bomo zagotavljali in omogočali… Tako, na tak način, v nedoločnikih, ni kaj zgrešiti. Tudi naša Občina je v letu 2002 sprejela Strategijo razvoja, dokument, ki ga je zanimivo pogledati: Razvojni program občine Lukovica, Ur. Vestnik OL 1/02. V času od takrat se je toliko dejstev in danosti tako spremenilo, da lahko opazimo, da so taki dokumenti načeloma dobri, a neuresničljivi.

V razvojnih dokumentih so lahko smernice, realnost pa je odvisna od danosti, možnosti, dejanske volje prebivalcev, občinskih svetnikov in župana. Odvisno je od razpisov, tako državnih, kot evropskih, ki glede na področja lahko prioritete Občine postavijo na glavo. Odvisno je od razvoja prostora, ki  je odvisen nekoliko od prostorskih planov, največ pa od volje lastnikov po prodaji in gradnji. Prav zadnje je v Občini Lukovica povsem drugače od načrtovanega. Področja, ki so bila opredeljena kot razvojna so komaj kaj spremenjena od situacije pred petnajstimi leti, območja, ki pa niso bila v prioriteti pa so povsem drugačna.

Na doseganje ciljev torej vpliva mnogo dejavnikov. Več kot politika občinskega aparata, usmerjajo razvoj ostali dejavniki. Vsemu navkljub pa ima občina Lukovica jasen razvojni plan; izgradnja kanalizacije, ki jo izvajamo po sprejetem programu, obnova vodovodov, ki se ga lotevamo skladno s programom omrežnin in sledimo razvoju infrastrukture za potrebe šolstva. Gospodarsko smo od leta 2009 do 2016 po merilih Ministrstva za finance preskočili edini v Sloveniji kar 52 mest navzgor in smo trenutno na trinajstem mestu po razvitosti od 212 občin v Sloveniji. Kljub temu pa so tu še neuresničeni programi, naj si bo zaradi nepripravljenosti in visokih cen zemljišč, ki jih diktirajo lastniki, ali pa zaradi ovir Države, ki nas omejuje v naših gospodarskih namerah. Ti naši načrti pa so utemeljeni glede na naše potenciale in danosti. Na kratko, naša strategija je: doseganje optimalnih ciljev na vseh področjih, ki so v pristojnosti Občine.

V prihodnosti je potrebno v še večji meri usmeriti razvoj v človeške potenciale. Po Sloveniji se kaže, da sam komunalni razvoj občin še ne pomeni vsega. Mnoge občine so se komunalno zelo razvile, a mladi še vedno odhajajo iz takih sredin. Naša občina mora biti privlačen prostor in prostor, kjer se bomo občani prijetno počutili, ter se čutili povezane in del močne skupnosti. Pri taki usmeritvi pa je treba razvijati tudi druge potenciale, kot so povezave med društvi in posamezniki, turistični in društveni razvoj. Iskanje potencialov posameznikov že od osnovne šole naprej, ter večjo povezanost med posamezniki, kot tudi med vaškimi sredinami. V občini Lukovica smo namreč še vedno zelo vsak sebi in krajevno usmerjeni, omejeni v svoje vaško okolje. Ta človeški del razvoja je zelo pomemben, morda celo najbolj in je bil povsod po Sloveniji kar nekoliko odrinjen. Za prihodnost pa je prav to lahko največ kar naredimo zase in za naš jutri.

 


 

ŽUPANOVI PRAVILNIKI

Pravilnik o dodelitvi sredstev iz proračunske postavke pokroviteljstva župana

Pravilnik o pokopališkem redu centralnega pokopališča Šentvid pri Lukovici

 


 

ŽUPANOVE KOMISIJE

Komisija za spremljanje načrtovanja sprememb in dopolnitev lokacijskega (ureditvenega) načrta območja sanacije kamnoloma Lukovica

Komisija za kmetijstvo

Komisija za spremljanje projekta "Aktivni mladi"

 


 

Prvi župan občine Lukovica je bil Anastazij Živko Burja, ki je bil za župana izvoljen v dveh mandatih

 (1994 – 1998 in 1998 – 2002).

 

 

 

Vreme
Občina Lukovica

Sob

10°/22°

Ned

11°/22°

Pon

12°/21°

Tor

12°/24°

Uporabne povezave

 

 

 

Pobratene Občine